• Παγκόσμια Ημέρα Κυστικής Ίνωσης
    Ημ/νία δημοσ. : Τρίτη, 08 Σεπτεμβρίου 2015
    Τρίτη, 08 Σεπτεμβρίου 2015 έως Τρίτη, 08 Σεπτεμβρίου 2015

    Η ημέρα 8 Σεπτεμβίου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα Κυστικής Ίνωσης (Worldwide Cystic Fibrosis Day).

    Τι είναι η Κυστική Ίνωση;

    Η Κυστική Ίνωση, Κυστική Ινώδης Νόσος ή Ινοκυστική Νόσος είναι μία ανίατη κληρονομική ασθένεια. Μια γενετική ανωμαλία στο γονίδιο CFTR (Cystic Fibrosis Transmembrane Regulator) που ελέγχει τη διέλευση του χλωρίου από τις μεμβράνες των επιθηλιακών κυττάρων, επηρεάζει την παραγωγή βλέννας των οργάνων όπως τους πνεύμονες, το πάγκρεας και το ήπαρ. Η βλέννα (εκκρίσεις) των οργάνων και αδένων του σώματος παρουσιάζονται παχύρρευστες και αφυδατωμένες εκκρίσεων. Σύμφωνα με διεθνή δεδομένα, ο μέσος όρος ζωής των ασθενών είναι περίπου 35-40 έτη, ενώ στην Ελλάδα εκτιμάται ότι είναι μικρότερος. 

     

    Τι κάνει η φυσικοθεραπεία;

    Η καθημερινή αναπνευστική φυσικοθεραπεία είναι πυλώνας της αντιμετώπισης της Κυστικής Ίνωσης, καθόλα τα στάδια της ζωής των ασθενών. Οι ασθενείς αποβάλλουν τις παχύρευστες εκκρίσεις των πνευμόνων με τεχνικές καθαρισμού του τραχειοβρογχικού δέντρου. Επίσης, ακολουθούν εξατομικευμένα προγράμματα άσκησης σχεδιασμένα από φυσικοθεραπευτές καθώς και ασκήσεις του πυελικού εδάφους όταν χρειάζεται.

     

    Μπορώ να μάθω περισσότερες πληροφορίες;

    Εάν έχετε ερωτήσεις για αυτή την ασθένεια και την αντιμετώπισή της μπορείτε να συζητήσετε με τον φυσικοθεραπευτή/την φυσικοθεραπεύτριά σας.

     

    Αναπνευστική Κατεύθυνση Τ.Κ.Α.Φ.Α.

     

  • ⇣ Πρόσφατα
    18-01-2024
    sdfdsfa